IV Sympozjum PUPIL Instytut Żywienia Zwierząt

IV Sympozjum Naukowe pt. „Kot naszym Pupilem, czyli jakie mamy rasy, jak go żywić i zrozumieć” przygotowane przez PUPIL Instytut Żywienia Zwierząt przy wsparciu firmy PUPIL Foods odbyło się 23.11.2018 r. w Pałacu Myśliwskim Książąt Radziwiłłów w Antoninie.

Spotkanie odbyło się w grupie miłośników kotów, wśród których przeważali właściciele kotów, ale byli również hodowcy i lekarze weterynarii. Na zaproszenie PUPIL Instytutu Żywienia Zwierząt na IV Sympozjum stawili się wspaniali wykładowcy: dr n. wet. Jarosław Mazur, specjalista chorób psów i kotów, członek PSLWMZ, FECAVA, CCW; lek. wet. Agnieszka Janeczek, specjalista zaburzeń zachowań zwierząt towarzyszących oraz dr n. wet. Agnieszka Kurosad, wykładowca „Dietetyki weterynaryjnej” na UPWr.

 

Dr Jarosław Mazur z pasją opowiedział o kocich pięknościach, koncentrując się nie tylko na opisie rasy, ale i genach, które mają wpływ na kolor, grubość, barwę, długość, skręcenie włosa i inne cechy fenotypowe. Krótko scharakteryzował właściwe kotom domowym środowisko oraz możliwości jego wzbogacenia, jakie zapewniają im ich opiekunowie. Przedstawił również wymogi, jakie musi spełnić kot, aby został dopuszczony do wystawy oraz jak taka wystawa wygląda. Duży nacisk położył również na choroby, które wiążą się z określoną cechą, uwarunkowaną genetycznie. Podkreślił istotę odpowiedzialnej hodowli, która wymaga utrzymania zdrowej puli genów, a więc i rezygnację z niektórych cech fenotypowych dla dobra całej rasy.

Po pełnym entuzjazmu wykładzie dr J. Mazura z tematem kociej diety zmierzyła się dr Agnieszka Kurosad z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Podkreśliła mięsożerny charakter tego zwierzęcia i związane z nim istotne składniki diety: wodę, białko, w tym niezbędne aminokwasy, tłuszcze, kwasy tłuszczowe oraz związki witaminowo-mineralne. Wykazała potrzebę spożywania przez koty pokarmu wilgotnego, szczególnie w przypadku choroby i poruszyła temat tauryny, jako realnie występującego w pokarmach aminokwasu. Ciekawostką jest fakt, że dobrym źródłem tauryny są również owady, co przy ich wykorzystaniu w karmach dla zwierząt rodzi nowe możliwości.

Lek. wet. Agnieszka Janeczek, rozpoczęła swój wykład od zabawy, wciągając w nią publiczność. Zaproponowała szybki quiz, którego wynik pozwolił na zakwalifikowanie uczestników do 8 „kocich” grup, o określonych cechach charakteru i wyglądu. Okazało się, że były wśród nas „leniwe Persy”, „dystyngowane Sfinksy” i po prostu kocie – koty domowe. W dalszej części wykładu pani doktor wyjaśniła, co znaczy, kiedy kot mruczy, tuli uszy oraz kiedy machanie ogona przyzwala na kontakt, a kiedy należy go unikać.

Dzień zakończył przepiękny koncert fortepianowy pana Łukasza Kryjoma, składający się głównie z utworów Fryderyka Chopina. Na zakończenie występu nie zabrakło utworów przyjaciół polskiego kompozytora – Franciszka Liszta i Roberta Schumanna, a także utworu „Memory” ze słynnego musicalu „Koty”, co idealnie wpisało się w tematykę sympozjum.

IV Sympozjum Naukowe przygotowane przez PUPIL Instytut Żywienia Zwierząt, skoncentrowane na kocie i jego potrzebach, umożliwiło połączenie dużej dawki naukowej wiedzy z nektarem dla duszy – przepiękną muzyką Fryderyka Chopina w magicznym miejscu – Pałacu Myśliwskim Książąt Radziwiłłów w Antoninie.

PUPIL Foods

PUPIL Foods jest firmą działającą na rynku pokarmów dla zwierząt domowych od 1996 roku. Oferujemy naszym Klientom pełną gamę pokarmów dla psów i kotów. Dostarczamy do ponad 30 największych sieci handlowych i dystrybucyjnych.

Może Ci się również spodoba

Wyślij Wiadomość