Co nowego w świecie żywienia zwierząt? – czyli kilka słów o 22 Kongresie European Society of Veterinary and Comparative Nutrition (ESVCN)

6-8 września 2018 r. w Monachium odbył się już 22 Kongres ESVCN. Na miejsce obrad wybrano zabytkowy gmach Uniwersytetu Ludwig-Maksymiliam przy Geschwister Scholl Platz. W tym roku liczba uczestników sięgała 300 osób z całego świata. W ciągu trzech kongresowych dni  wygłoszono 79 wykładów i prezentacji wyników badań naukowych oraz przedstawiono 98 posterów w trakcie sesji plakatowych.

Tematyka kongresu dotyczyła żywienia małych i dużych zwierząt i była podzielona na odpowiednio zatytułowane sesje. Każdy dzień zaczynał się uroczystym wykładem dotyczącym różnych aspektów żywienia małych i dużych zwierząt. Przewodnim tematem, który przewijał się w wykładach, dotyczących różnych gatunków zwierząt (i ludzi) był fosfor, jego źródła pokarmowe, wchłanianie, obieg w organizmie, wydalanie oraz problemy związane z jego nadmiarem. Szczegółowo dietę „wysoko-fosforową” u ludzi oraz zagrożenia z nią związane (choroby nerek, serca itp.) przedstawił dr Orlando M. Gutierrez`a prof. medycyny i epidemiologii z Uniwersytetu Alabama w Birmingham (UAB). W przypadku psów i kotów temat rozwinął zespół naukowo-badawczy z Uniwersytetu Ludwig-Maksymilian, pod kierownictwem dr Britty Dobenecker.

Bardzo dużo uczestników zgromadziła sesja, poświęcona karmieniu zwierząt surowym pokarmem, potocznie określanym jako „dieta BARF” lub „Raw food”.  Większość prelegentów koncentrowała się na zagrożeniu, jakie niesie podawanie surowego mięsa zwierząt gospodarskich i ptaków. Bardzo ciekawy i rzadko poruszany był problem zagrożeń związanych z podawaniem konkretnych gatunków surowych ryb.

Ostatni dzień zamykała sesja dotycząca karm komercyjnych. Krótko przedstawiono rynek żywieniowy karm komercyjnych dla małych zwierząt z położeniem nacisku na mieszany sposób żywienia. Zaprezentowano również ostatnią wersję „Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs”, będącą źródłem informacji dla producentów karm dla psów i kotów, zrzeszonych w FEDIAF. Jednocześnie podkreślono rolę właściciela psa lub kota, jako klienta kupującego produkty dla swojego pupila: karmę suchą, wilgotną, przekąski, przysmaki itp. I wskazano, że to właśnie on jest głównym motorem rozwoju produktu, a producent przygotowując dobrej jakości, zbilansowaną, bezpieczną karmę stara się zadowolić zarówno właściciela zwierzęcia, jak i samo zwierzę.

W przerwie między wykładami zorganizowano bogatą sesję plakatową dotyczącą żywienia zwierząt domowych, gospodarskich, egzotycznych, wykorzystania nowych źródeł włókna lub innych dodatków w karmach i suplementach. Przedstawiono również kilka prac dotyczących detekcji „obcego” białka w produktach, w których ze względu na analizę składu nie powinno się ono znajdować i ponownie powrócono do tematu HACCP i GMP.

Zakończenie Kongresu wiązało się z zaproszeniem na kolejny – 23 Kongres ESVCN do Turynu.

PUPIL Foods

PUPIL Foods jest firmą działającą na rynku pokarmów dla zwierząt domowych od 1996 roku. Oferujemy naszym Klientom pełną gamę pokarmów dla psów i kotów. Dostarczamy do ponad 30 największych sieci handlowych i dystrybucyjnych.

Może Ci się również spodoba

Wyślij Wiadomość